facebook

Майсторски класове

Майсторски клас на проф. Людмил Ангелов

concerts-2_1050x399_crop_478b24840a

                      

ПЕТНАДЕСЕТИ КЛАВИРЕН МАЙСТОРСКИ КЛАС НА ПРОФ. ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ

„ГОЛЕМИТЕ ПИАНИСТИ-КОМПОЗИТОРИ“

 

  

 

 РЕГИСТРАЦИОННА ФОРМА

 

 

  

Срок за записване: 03.06.2024 г.

Прослушване: 06.06.2024 г., Нов български университет, зала 506, корпус 1

Провеждане:  07-17.06.2024 г., Нов български университет

 

Заключителен концерт на участниците в майсторския клас: 18.06.2024 г., Камерна зала „България“

 

 

 

Такси:

Прослушване: 50 лв. (25 EUR)

Активни участници: 300 лв. (150 EUR)

Ученици: 150 лв. (75 EUR)

Посетители: (вход) 5 лв (3 EUR)

 

Банкова сметка:

ОББ Клон Света София

ул. „Света София“ № 7A

IВАN: ВG44UВВS78271010551907

ВIС: UBBSBGSF

За информация: +359 2/8110472, e-mail: mstoyanov@nbu.bg

 

 

Регламент:

 • Право на участие в майсторския клас на Людмил Ангелов имат изпълнители от 14 до 30-годишна възраст с музикално образование или особени творчески постижения.
 • За конкурсното прослушване кандидатите подготвят по свой избор: един виртуозен етюд и една пиеса от известен пианист-композитор с максимална продължителност до 10 минути.
 • Допуснатите кандидати трябва да имат подготвено едно или повече произведения, различни от тези, изпълнени на прослушването. Избраният репертоар трябва да бъде съобразен с темата на майсторския клас.
 • След прослушването за работа в майсторския клас се класират до 15 кандидати.
 • Най-добрите участници в майсторския клас ще се представят на Галаконцерта.
 • Определени участници, показали изключително майсторство по време на майсторския клас, ще получат възможността да участват в концерти в Испания, Полша и България.
 • Завършилите участници получават диплом от Нов български университет.

 

Записването на кандидатите продължава до 03.06.2024 г. и се извършва по един от следните начини:

 • чрез изпращане на е-mail: mstoyanov@nbu.bg с посочени данни от регистрационна форма;

 

 

Стипендии/Награди:

 

 • Концерт със симфоничен оркестър през следващия музикален сезон
 • Стипендия за обучение в курс в НБУ при проф. Ангелов
 • Участие в концерт в рамките на един от следните български фестивали: „Пиано Екстраваганца“ или „Софийски музикални седмици“
 • Участие в концерт в City Mark Art Center, Sofia

 

 

Людмил Ангелов

Роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси „Фр. Шопен“ (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).


Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската Филхармония, „Музикферайн“ и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво” в Париж, „Линкълн Център“ в Ню-Йорк, „Ла Скала“ в Милано, „Алтеопер“ във Франкфурт, „Херкулес“ в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, „Аудиторио Насионал„ в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други.


Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin“. През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.


Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава.

Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал „ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и майсторски клас. Канен е за жури на международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г.

През 2011 година Академичният съвет на Нов български университет присъди престижното звание „почетен професор“ на маестро Людмил Ангелов за неговите заслуги към българската музикална култура и популяризирането ѝ в Европа и по света.

През 2010 година проф. Людмил Ангелов провежда своя първи майсторски клас в НБУ. През годините партньори на майсторския клас са Музикалния фестивал „Софийски музикални седмици“, TV 1, Национален дворец на културата, Софийска филхармония, Фестивал „Пиано Екстраваганца“, Фестивал „Варненско лято“ и други. От учебната 2011-2012 година проф. Ангелов води редовни курсове по пиано, камерна музика и интерпретация в НБУ, департамент „Музика“. За повече информация: www.nbu.bg     

 

НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ е модерен университет със силно национално влияние и широко присъствие в международната университетска мрежа. Създаден през 1991 година в отговор на необходимостта от нов модел либерално образование, университетът поставя началото на значими реформи в българското висше образование – въвежда образователните степени, кредитната система, дистанционни и уеб базирани форми на обучение, възможности за обучение през целия живот.

 

Академичният профил на Нов български университет представя науките за човека и обществото, природните науки, новите технологии и изкуствата. Университетът предлага алтернатива от програми и модели на образование, фокусирани върху нуждите на практиката, насърчава свободния избор на студентите, привлича значими личности в своя преподавателски състав. В бакалавърските, магистърските и докторските програми на университета се обучават над 12 000 студенти. Университетът подкрепя своите студенти в среда, провокираща гражданско съзнание и култура на социална ангажираност, предоставя възможности за получаване на стипендии, създава условия за мобилност на базата на съизмеримостта на кредитната система в НБУ с Европейската система за трансфер на кредити.


За повече информация: nbu.bg

 

ДЕПАРТАМЕНТ „МУЗИКА“ съществува от основаването на Нов български университет. Творческите изяви и изследвания на департамента са в областта на класическата и популярна музика, опера, мюзикъл, фолклор, както и в сферата на художествената практика и интегрирането на музиката в новите компютърни технологии. Департамент „Музика“ е разработил бакалавърска програма „Музика“ и магистърски програми „Музикално изпълнителство на английски език“, „Класическа музика“, „Поп и джаз музика“, „Танцово изкуство“, „Музикознание“, „Тонрежисура“, „Композиция и дирижиране“, „Мюзикъл – музикална драма и комедия“, както и докторска програма „Музика“, в която освен модул „Музикознание и музикално изкуство“, докторантите имат възможност да се обучават и в модул „Музикално изпълнителско майсторство“. В програмите преподават значими творци и изпълнители от страната и чужбина.